Juhlapukeutumista isoille miehille

sKuten tiedämme, juhliahan on pääsääntöisesti kahdenlaisia: rentoja bailuja tai ns. formaaleja juhlatilaisuuksia, joista äärimmäinen esimerkki lienee Presidentin itsenäisyyspäivisin järjestämät ”Linnan juhlat”, eli Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanotto. Jos aloitetaan tästä formaalimmasta päästä, niin isoille miehille – kuten miehille yleensäkään – ei yleensä jää kovin paljon valinnanvaraa pukeutumisen suhteen. Tai asian voi nähdä tietysti niinkin, että miesten ei tarvitse murehtia pahemmin pukeutumisesta, sillä etiketti kertoo tarkasti, minkälainen asuste sopii: käytännössä se on puku, esimerkiksi smokki tai frakki. Sen verran kuitenkin ”pelivaraa” on, että solmio, vyön solki ja eräät muut pienet yksityiskohdat voidaan vapaasti valita oman persoonan esiintuomiseksi.

Linnan juhlien pukuloistossa päähuomion saavatkin useimmiten naiset, mutta tänäkin vuonna juhlissa nähtiin myös monta tyylikkäästi pukeutunutta isomman kokoluokan miestä. Kaiken A ja O tällaisessa formaalissa etiketin mukaisessa pukeutumisessa on puvun hyvä istuvuus. Vaatteen ei tarvitse olla erityisen kallis näyttääkseen hyvältä, vaan kysymys on enemmän oman kokonsa löytämisestä. Tässä kieltämättä monella isolla miehellä on aikamoisia haasteita, ja monet teettävätkin pukunsa suosiolla ompelijalla, joko Suomessa tai ulkomailla. Kallistahan se on, ja vaatteen takia ei nyt tietenkään kannata ulkomaille lähteä, joten nämä ovat usein lomatuomisia.

Aivan toisenlaisiin juhliin on suomalaisilla tapana pukeutuakin sitten huomattavasti rennommin, tosin meikäläiseen yökerhokulttuuriin kyllä kuuluvat pikkutakit, kauluspaidat ja solmiot. Isoille miehille pätee näissä tietysti sama asia kuin muillekin, eli hyvin istuvia ja tyylikkäitä mutta rentoja vaatteita päälle myös juhliin. Jokaisella on tietysti oikeus pukeutua juuri niinkuin haluaa, ja oma hyvä olo ja viihtyminen vaatteissa on tärkeää, mutta pieni tyylikkyys ei ole koskaan pahasta.